Ιστορία του Ομίλου

Στην μεταπολεμική Ελλάδα ίσχυαν μέχρι το έτος 1969 τα διατάγματα της Γερμανικής Κατοχής, με τα οποία διατηρούνται η για καθαρά εμπορικούς λόγους απαγόρευση έδρας ασφαλιστικών εταιριών εκτός Αθηνών, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που και τότε τα κατοχικά διατάγματα διατηρήθηκαν ως «λησμονημένα». Στις αρχές του έτους 1970 και από την τότε Στρατιωτική Κυβέρνηση ψηφίζεται ο Ν. 400/13-1-70, με το άρθρο 2 του οποίου επιτρέπεται και πάλι να εδρεύουν ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στην Θεσσαλονίκη.

Από τα μέσα του έτους 1969, στενός κύκλος παλαιών Ασφαλιστών της Θεσσαλονίκης, θεωρούσε δεδομένη την ασφαλιστική απελευθέρωση της πόλης και ενεργούσε για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της. Δεν ήταν όμως οι μόνοι, όπως πίστευαν.

Ο τότε Τραπεζικός Υπάλληλος, Μελάς Γιαννιώτης, εγκαταλείπει την Τράπεζα όπου εργαζόταν και τις υποχρεωτικές εκεί ασφαλίσεις των δανειοδοτούμενων πελατών της και από ένα Γραφείο Ασφαλιστικού Πράκτορα, στην Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται άμεσα και από τα μέσα του έτους 1969 στον χώρο των ασφαλίσεων, συνεργαζόμενος με ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για απόκτηση εμπειριών και υλοποίηση του οράματός του επαναφοράς των Μακεδονικών Ασφαλίσεων στον Ιστορικό τόπο τους, όπως τότε το είχε συλλάβει.

Πολύ σύντομα, αναλαμβάνει και αναπτύσσει Υποκατάστημα Βορείου Ελλάδος Γερμανικής ασφαλιστικής επιχείρησης και, συγχρόνως, εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα αυτό εκδίδεται το Διάταγμα που καταργεί τις απαγορεύσεις και επιτρέπει να εδρεύουν ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκτός Αθηνών, αρχικά στην Θεσσαλονίκη και, μετέπειτα, στην Καβάλα, την Λάρισα, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου ήταν και παραμένει έντεχνα ανέφικτη η ίδρυση και έδρα λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εκπροσωπήσεων ξένων.

Μετά την απόκτηση των πρώτων εμπειριών και με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο του Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, αποτολμά και ιδρύει το έτος 1974, από το μηδέν, την πρώτη μεταπολεμική ασφαλιστική εταιρία στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή δύο Τραπεζικών και δύο Επιχειρηματιών. Από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου και κατέχοντας το 25% του μικρού μετοχικού πακέτου, ηγείται της όλης προσπάθειας. Οι αντικειμενικές δυσχέρειες και η εύθραυστη μετοχική σύνθεση πολύ γρήγορα επιβάλουν την αποχώρησή του από αυτήν και τον οδηγούν στην ίδρυση της πρώτης ασφαλιστικής εταιρίας και μετέπειτα Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ (1978).

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που είχε αποκομίσει από τις προηγούμενες ασφαλιστικές δραστηριότητες, εγκαθιστά και οργανώνει συνετά την νέα ασφαλιστική εταιρία Γενικών Κλάδων, με ένα ασφαλές σύστημα σταδιακής εισόδου και κατάκτησης της κλειστής ασφαλιστικής αγοράς, από την επαρχία προς τα αστικά κέντρα της χώρας. Υπήρχαν -και πάντα θα υπάρχουν- οργανωμένα κάστρα και κάστες στα κέντρα όλου του κόσμου και τα οποία ποτέ δεν πέφτουν από μέσα. Αυτός και ο λόγος, αυτός και ο τρόπος κατοχής της όποιας μικρής χώρας και αγοράς από τους όποιους μεγάλους και ισχυρούς όλων των εποχών και πάντα με τις ίδιες «Αχίλλειες Πτέρνες» τους.

Παράλληλα, διατηρεί συνεργασία με ξένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αποκτώντας νέες εμπειρίες και δέκα χρόνια αργότερα (1988) ιδρύει την δεύτερη ασφαλιστική εταιρία ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Ζωής και Υγείας, η οποία είναι και η πρώτη κατά ίδρυση Ελληνική Εταιρία Ζωής εκτός Αθηνών, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Οι δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ λειτουργούν έκτοτε ως Όμιλος και ήδη, με τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές εξελίξεις, διαχωρίζονται και ανεξαρτητοποιούνται μετοχικώς και λειτουργικώς.

Ως Ιδρυτής και Εκπρόσωπος δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και από το έτος 1988 εκλέγεται Πρόεδρος του νέου τοπικού Σωματείου «Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος», που ο ίδιος ίδρυσε στην Θεσσαλονίκη, θέση που διατηρεί έκτοτε συνεχώς. Εξαιτίας των όλων δραστηριοτήτων του αυτών, έρχεται σε οξύτατη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα και λειτουργούντα κυκλώματα του χώρου, από τα οποία αποστασιοποιείται, σταθερά και οριστικά. Αυτή η αποστασιοποίηση και διαφορετική αντίληψη ωφελεί και γιγαντώνει τον Όμιλο, έξω και μακριά από τα «μαντριά και στρούγγες, τσελιγκάδων και τσελιγκάτων» της Αθήνας και του εξωτερικού.

Το έτος 1995 προστίθενται δύο νέες θυγατρικές επιχειρήσεις στον Όμιλο, η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και AIR INTERSALONIKA Α.Ε. που υποβοηθούν το έργο και την ανάπτυξη των μητρικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ οι ίδιες είναι σταθερά κερδοφόρες, πάντα, κατά υλοποίηση των εννοιών και διαστάσεων του ελληνοφωτισμένου «πρέπει» του Αριστοτέλη, μακριά από το γενικευμένο δόγμα Μακιαβέλλι.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη και τις επισκευές-συντηρήσεις κάθε είδους οχημάτων με ιδιόκτητα Πολυσυνεργεία, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου, Κάρτες Καυσαερίων, Ανταλλακτικά, Κρύσταλλα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Η AIR INTERSALONIKA Α.Ε., με ιδιόκτητο στόλο πτητικών μέσων και εξειδικευμένο Προσωπικό, αναλαμβάνει την Επείγουσα Αερομεταφορά των ασφαλισμένων και πελατών του Ομίλου, ενώ πραγματοποιεί, παράλληλα, μισθωμένες πτήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, ως επίσημος Δημόσιος Αερομεταφορέας, με βάση και έδρα την Θεσσαλονίκη και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το έτος 2002 ιδρύεται η πέμπτη θυγατρική Εταιρία του Ομίλου INTERSALE Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει την Προώθηση Πωλήσεων Χρηματο-οικονομικών Υπηρεσιών, Πιστωτικών Καρτών, Αυτοκινήτων, Τηλεφωνίας και άλλων Υπηρεσιών.

Παράλληλα, ιδρύεται η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Βουλγαρίας, η οποία αναλαμβάνει την παροχή Οδικής Βοήθειας στην γειτονική και άλλες Βαλκανικές χώρες, κυρίως προς τοπική εξυπηρέτηση των Ελλήνων ασφαλισμένων, επισκεπτών και ταξιδιωτών.

Η ραγδαία εξαγρίωση του ανταγωνισμού και εξαχρείωση του χώρου έγκαιρα συνειδητοποιούνται και έγκαιρα παύει η επέκταση στον ίδιο χώρο, με μετατροπή του επιθετικού στρατηγισμού σε αμυντικό και θωρακισμού.

Τις όλως δυσμενείς συνθήκες των ετών 2009 και 2010 ήταν έτοιμος ο Όμιλος και τις αντιμετώπισε με ένα επιπλέον βήμα, που ήταν η συγχώνευση των δύο τελευταίων δραστηριοτήτων, εν αναμονή καλύτερων συνθηκών, αν και όταν έλθουν.

Η επαγρύπνηση, θωράκιση, κίνηση και δράση, που συνιστούν την αλάνθαστη φιλοσοφία του σταθερού «δι΄ ενεργείας έχειν», έναντι του πρόσκαιρου «δια δυνάμεως κατέχειν», καθορίζουν τα ασφαλή και σίγουρα βήματα στο παρόν και μέλλον.

Η Εταιρική κοινωνική Ευθύνη και Υπεροχή του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Για την πανελλήνια υλοποίηση του Αριστοτελικού «πρέπει» στην λήψη και δόση των Ιδιωτικών Συναλλαγών -έννοιες και πρακτικές άγνωστες στις αντιλήψεις Μακιαβελλιστών- ο Όμιλος υλοποίησε και λειτουργεί το πρώτιστο και πανανθρώπινο καθήκον του προς τον συνάνθρωπο, γενικά και όχι μόνον προς τους 750.000 ασφαλισμένους του. Καθιέρωσε σταδιακά ένα μοναδικό Πανελλήνιο Σύστημα Υγείας με περιφερειακά Κέντρα Ιατρικής Βοήθειας σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, με ίδρυση Πρότυπων Μονάδων Παροχής Κάθετων Υπηρεσιών στον ασφαλισμένο αλλά και κάθε τρίτο με:

medical

    24ωρη παροχή Ιατρικής Βοήθειας.
    Ιδιόκτητα Ασθενοφόρα οχήματα.
    Ιδιόκτητα πτητικά μέσα.
    Παροχή επιτόπου Τεχνικής και Οδικής Βοήθειας.
    Νέα ασφαλιστικά προγράμματα Ζωής και Υγείας.
    Υγειονομική Μεταφορά με ιδιόκτητα εναέρια και επίγεια μέσα.
    Ομαδικά ασφαλιστήρια Σωτηρίας της Ζωής & Προστασίας της Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα ορεινών περιοχών και Νησιών.
    Δωρεάν 24ωρη τηλεφωνική κλήση από όλα τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα στον κατοχυρωμένο πενταψήφιο αριθμό 11555 (Βόρεια Ελλάδα, κατά προτίμηση).
    Καθιέρωση δεύτερου, κατοχυρωμένου, πενταψήφιου αριθμού κλήσης 11556 (Νότια Ελλάδα, κατά προτίμηση).
    Αγορά ενός οκταόροφου πολυτελούς κτιρίου Γραφείων της στην Λ. Συγγρού 175-Αθήνα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και την παροχή επί 24ωρης βάσης Κάθετων Υπηρεσιών στην Βόρεια και Νότια Ελλάδα, με αγορά δεύτερου ιδιόκτητου κτιρίου στην Κηφισιά, στο 16ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Κάθετων Υπηρεσιών και αυτού.
    Επέκταση των ιδιόκτητων Κεντρικών Γραφείων στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας και νέα επένδυση μεγάλων κεφαλαίων για την μεταφορά των τεχνικών Υπηρεσιών στην Δυτική Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαχαναγοράς), όπως επίσης και στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και με αγορά πολλών άλλων ιδιόκτητων Γραφείων Κάθετης παροχής Υπηρεσιών σε πολλές πόλεις της επαρχιακής χώρας. Συνεχώς αυξανόμενη είναι η φροντίδα για άμεση τοπική παροχή Κάθετων και χρήσιμων Υπηρεσιών για την Υγεία, Ζωή και Βοήθεια του συνανθρώπου.

Παράλληλα και από πολλών ετών, ο Όμιλος κατέχει άδεια και είναι πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασφαλιστικών Σπουδών για νέους Επαγγελματίες Διαμεσολαβούντες στις ασφαλίσεις, ως νέα και ασφαλιστική Μίεζα (για τους έχοντες αυθεντική ελληνομακεδονική αντίληψη).

Λειτουργούν, έκτοτε, δύο μεγάλα Εκπαιδευτικά Κέντρα, ένα στην Θεσσαλονίκη («Αριστοτέλης») και ένα στην Αθήνα («Φίλιππος»), σε ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, παρέχοντας ειδικά και αποκλειστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και έμπειρους, κατά πράξη, Επιστήμονες Εκπαιδευτές για την άρτια, σε θεωρία και πράξη, εκπαίδευση υποψηφίων Επαγγελματιών, με άριστα αποτελέσματα.

Μία μεγάλη σειρά Επαγγελματιών Ασφαλιστών, Ήθους και πλήρους κατάρτισης, είναι πνευματικά και Αριστοτελικά τέκνα του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, ενώ οι παραστρατημένοι και Μακιαβελλίζοντες τιμωρούνται και αποβάλλονται από τον Όμιλο.

Εξ’ αυτών και δι’ αυτών Υπερέχει και Υπερτερεί! Αυτός και ο λόγος της σταθερής Προτίμησης και Εμπιστοσύνης ενός μεγάλου και πρωτοφανούς, για Αποκεντρωμένες Ελληνικές επιχειρήσεις, μέρους των Πανελλήνων, που προσεγγίζουν το εκατομμύριο!

Το Παρόν και το Μέλλον του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Καμία απολύτως αξία δεν θα είχε η μακρόχρονη Δημιουργία του Ιδρυτή του Ομίλου, κατά το όραμά του, αν δεν έπλαθε και δεν δημιουργούσε την Μοναδική Αξία και Εγγύηση, που αποτελεί και συνθέτει ο από τα «γεννοφάσκια» του ζυμωμένος με τα Αριστοτελικά Ιδανικά των επιχειρησιακών Ασφαλίσεων και κατά απόλυτη εφαρμογή του «άμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρροντες» γιού του, Κώστα Γιαννιώτη, Επιστήμονα Ασφαλιστή και Οικονομολόγου, Υπόδειγμα Πραότητας και Ήθους, στον, από την φύση του, αδίστακτο ανταγωνισμό του χώρου και ειδικά στην χώρα μας.

Από ετών ήδη κατέχει τα Στρατηγικά, Οργανωτικά και Διοικητικά Ηνία του Ομίλου και αναδεικνύεται σοφότερος και ικανότερος του πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα και αυτός διαπλάθει τον Μελά τον 2ο ως «πολλά κάρροντα» και αυτόν, ώστε ο Όμιλος να διαθέτει διαδοχικό Ηγετικό Παρόν, αλλά και συνεχώς καλύτερο Μέλλον.
Ο πολυπνευματώδης Αθηναίος Φιλόσοφος Μένανδρος, που έζησε και δημιούργησε στην εποχή του ελληνομακεδονικού πνευματικού κύκλου, είπε:

«ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, αν άνθρωπος ή»

Και πράγματι, όλοι μας γνωρίζουμε, ζούμε και βιώνουμε ότι είναι όμορφος και χαριτωμένος ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος, δηλαδή αν έχει και συμπεριφέρεται με ήθος και αρετή προς τον συνάνθρωπο.
Αυτές είναι και οι πρώτιστες ανθρώπινες αξίες, αυτές πρέπει να είναι και οι θεμελιώδεις αρχές της Ασφάλισης και των φορέων της, ώστε να είναι χρήσιμες και όχι μόνον πλούσιες και ισχυρές!

astro
Κλείνουμε την ενημέρωση για την συνοπτική Ιστορία του Θεσμού και την Ιστορία του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ με την κορωνίδα της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας για την οικονομία, που την αποδίδει ως «νόμο του οίκου» (του κάθε οίκου και ατόμου χωριστά), την οποία αναγνωρίζει και την κατατάσσει ως Επιστήμη «με σκοπό τον πλούτο»,  υπό την απαράβατη, όμως, προϋπόθεση αυτός (ο πλούτος) να είναι των χρησίμων στους πολλούς και στην τοπική κοινωνία, όπου παράγεται (όχι από εδώ προς ξένους, ούτε και αντίθετα).
Διαφορετικά, είναι «τυφλός και θεόστραβος», όπως τον σατιρίζει ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του «Πλούτος». Και διαχρονικώς αποδεικνύεται ότι έχει απόλυτο δίκαιο, όπως και όλο το αρχαιοελληνικό Πνεύμα, που αυτό είναι και ο αληθινός, για τον Άνθρωπο, πλούτος!

Πηγή:www.intersalonika.gr